Informationsmöte!

Snart börjar repetitionerna av årets sommarmusikaler! Vill du veta mer om sommarens föreställningar, om hur repetitionsperioder och -tider ser ut för både barn- och ungdomsgrupperna, samt om vad som krävs, både av barn, ungdomar och föräldrar, för att sommaren med Scen Österlen ska bli en fantastisk upplevelse. Välkommen till informationsmöte den 12 februari kl 19:00 i Galleriet på Valfisken i Simrishamn.

Köp biljetter till årets julshow!

Det är snart jul! Men innan dess – en lika viktig tradition

Scen Österlens julshow: Sånger till en ny värld

Julshowen spelas i år på Skeppet i Simrishamn, veckan innan jul, den 19, 20 och 21 december, kl 19.00. Som vanligt har vi delat in våra showartister i tre olika åldersgrupper, som bjuder påmys, gemenskap och glädje – och så lite jul-tv… Allt med fokus på kärleken och livet. 

Sammanlagt är det över 60 barn och ungdomar som ställer sig på scenen och showar in julen. Så vänta inte, in och boka era biljetter bums! Skeppet har endast 140 platser. Och god jul!

Biljettpris: 120 kr för vuxen, 80 kr för barn. Fika ingår.

Scen Österlen drar igång sommaren 2018!

Välkommen på informationsmöte!

Det har äntligen blivit dags att börja arbetet inför sommarens musikaläventyr. Torsdag den 15:e februari, klockan 18.30, ses vi på Nova Academy, Järnvägsgatan 2, i Simrishamn.
 
Det blir information om sommarens föreställningar, om hur repetitionsperioder och -tider ser ut för både barn- och ungdomsgrupperna, samt om vad som krävs, både av barn, ungdomar och föräldrar, för att sommaren med Scen Österlen ska bli en fantastisk upplevelse. 

Mötet håller på drygt en timme.

 Vi vill också informera om Scen Österlens årsmöte den 11:e mars, klockan 11.00, på Nova Academy!

Varmt välkomna!

Scen Österlen får Sparbanken Syds kulturpris!

"Årets kulturprismottagare har på ett modigt men ändå humoristiskt sätt belyst de utmaningar som dagens samhälle står inför. Inför utsålda salonger skapar årligen barn, ungdomar och vuxna tillsammans föreställningar som ger eko långt utanför scenerna på Österlen", skriver juryn. Prischecken på 25.000 kr kommer att överräckas av Sparbanken Syds stiftelseordförande Catherine Ehrensvärd vid Kulturfesten på Ystads Stadsbibliotek den 25 oktober.

- Vi är enormt tacksamma att Sparbanken Syd på detta sätt uppmärksammar Scen Österlens arbete. Målet är att lära barnen och ungdomarna att samarbeta, att våga uttrycka sig och därmed få ett bättre självförtroende och alla får vara med utifrån sin förmåga. Med Sparbanken Syds stöd kommer förhoppningsvis ännu fler barn och ungdomar kunna ta del av vårt arbete säger Tove Bergström, konstnärlig ledare. 

Prischecken på 25.000 kr kommer att överräckas av Sparbanken Syds stiftelseordförande Catherine Ehrensvärd vid Kulturfesten på Ystads Stadsbibliotek den 25 oktober.

Arbetet inför nästa sommars produktioner är, parallellt med julshowen, redan i full gång och detta pris kommer väl till pass för att möjliggöra det utvecklings- och visionsarbete som vi önskar genomföra! 

Vill du vara en del av vårt ledarteam?

Vi behöver ledare!  

Hösten har precis börjat men på Scen Österlen börjar vi redan tänka på nästa sommar (även på vår julshow, lite mer om den längre ner i brevet)! För att vara ute i god tid tänker vi redan nu sätta ihop våra ledarteam inför arbetet med föreställningarna som ska spelas sommaren 2018! På grund av det fantastiska och stora intresset från så många barn och ungdomar kommer vi att behöva arbeta på ett något annorlunda sätt, och växa även internt, speciellt i takt med barngruppen. Exakt hur bestämmer vi tillsammans med de ledare som kommer att vara del av teamet.

Men ett steg är att redan nu, i god tid, forma teamet och dra igång arbetet med idéer och diskussioner runt det som ska bli den oförglömliga Scen Österlen-upplevelsen 2018.

Vill du, eller känner du någon, som skulle vilja engagera sig som ledare hos Scen Österlen? Gå in och läs mer och anmäl er eller sprid följande länk:  

http://bit.ly/2xACjaY

Anmälan är inte bindande! När anmälningstiden gått ut kommer vi att återkomma med mer info. Vid frågor maila info@scenosterlen.se

Möt våra stjärnor

Vi gjorde ett nedslag bland medverkande och team i myllret på MårtenPers Scen för att känna av premiärnerverna.


Ellinor Portinson, kostymör:

Hur går det med att hålla reda på kostym till 80 skådespelare?

Det går, hittills, förvånansvärt bra.

Kan du försöka beskriva de två musikalernas kostymstil?

Det är ju två väldigt olika pjäser. När jag är ute och letar kostym brukar jag förklara ungefär så här: ”80-talsdans och cowboy” och ”grafitti-grunge…”.

Vad har varit svårast att hitta?

Små och stora skor.

Vad har varit roligast att leta efter?

Alla cowboyskjortor och bälten!

Sara Bergström, smink och hår

Vilken produkt går det åt mest av?

Hårspray och brun ögonskugga.

Vad är typiskt för årets uppsättningar?

I Footloose blir det mycket lockar och stora hår. I American Idiot ska det kännas vardagligt men ändå trendigt – svårare att beskriva och göra.

Maja Mårtensson och Astrid Linnerborg, skådespelare Footloose

Hur många gånger har ni varit med på Scen Österlen?

Det är tredje året.

Vilka roller spelar ni?

Cowboy Bob (Maja) och Eleanor (Astrid), hon sitter med i rådet och håller i klubban. 3. Vilken låt gillar ni mest i Footloose? – Ge mig en hjälte!

Har det varit jobbigt att repa så mycket och så långa dagar?

Det är roligt att vara här länge. Sex timmar känns som två – vi skulle vilja vara här tio timmar!

Hur känns det inför premiären?

Man vill att det ska bli bra!

Vad är bäst med Scen Österlen?

Gemenskapen. Det är som en stor familj och alla får vara med.

Märta Åkerberg, ledare (sånginstudering och manusbearbetning) Footloose och skådespelare American Idiot.

Vem spelar du i American Idiot?

Johnny, en kille, som inte trodde på kärleken, men som blir hopplöst förälskad i en tjej utan namn.

Vad betyder musikalen för dig?

Den betyder väldigt mycket. Man får en chans att ge utlopp för mycket känslor, åsikter och tankar. Jag får uttrycka mig på ett mer extremt sätt än tidigare år på Scen Österlen. Jag kan verkligen relatera till dagens samhälle och den känns relevant – det gör att den blir lättare att gestalta. 3. Du går direkt från att repa med och leda barngruppen hela dagen till att själv repa som skådespelare hela kvällen – hur får du ihop det?

Du går direkt från att repa med och leda barngruppen hela dagen till att själv repa som skådespelare hela kvällen – hur får du ihop det?

Man får ställa om sig – snabbt. Det är speciellt och nyttigt. De olika sidorna lär sig av varandra, man ser processen från dubbla håll. Det är väldigt givande.

Du har också översatt Footloose-hitsen? Hur var det?

Det är svårt. Man måste tänka utanför ramarna. Det vikigaste är att sångerna ska föra berättelsen framåt, sedan får orden, rimmen och stavelserna anpassas efter det.

Har du någon favoritlåt?

I’m Free!

Asta Ravn, skådespelare American Idiot

Vem spelar du i American Idiot?

The Deal, stadens kända knarklangare.

Vad är bäst med American Idiot?

Musiken; känslan och energin i musiken.

Vad handlar musikalen om för dig?

Den handlar mest om att hitta sig själv, genom att testa olika grejor. Och ta risker, för att kunna få svar.

CarlJohan Jörnland, koreograf American Idiot

Hur har du tänkt med koreografin?

Den här musikalen är inte så ”stilig och dansig”. Mer fysisk och kroppslig. Den är inte uppbyggd så att det är avbrott mellan scener och danser. Så det har handlat om att hitta gränslandet mellan att uttrycka sig fysiskt och dansen. Den är aggressiv och explosiv. Men också tvärtemot; lugn och kärleksfull.

Vad hade du för relation till Green Day?

Jag har lyssnat en del på dem, men det var egentligen först sedan musikalen kom, 2010, som det blev mer.

Vilket är ditt favoritnummer?

Det är det första – American Idiot.