Interview med Alva & Miranda från PARADE

– Det är synd om den som missar den här musikalen! Den berättar viktiga historier och det är mycket känslor. Den är väldigt lätt att tycka om även om man inte är en stor musikalkännare eller fan. Den är också väldigt filmisk. Musiken är skitbra; jazz, blues, musikaliga duetter, det är överhuvudtaget väldigt få scener utan musik och det är mäktigt! Musiken känns verkligen.

Det kommer att bli fett, vi är en riktigt bra sånggrupp och castingen är klockren! 

 

Orden är Alva Balldins och Miranda Engholms, två av skådespelarna i Parade, musikalen som Scen Österlens ungdomsgrupp har premiär på den 8 juli. 

Alva Balldin är 16 år och har varit med på Scen Österlen sedan 2008, då hon spelade En midsommarnattsdröm med barngruppen. Miranda Engholm är 17 år och har varit med sedan 2011, då hon spelade Peter Nova, också med barngruppen. 


Berätta om era rollfigurer!

Alva: – Jag spelar Leo Frank, mannen som misstänks för mord på den unga Mary Phagan. Parade utspelar sig i sydstaterna, i Georgia. Leo är nordstatare, från New York. Han är chef på en pennfabrik, men passar inte in. Han trivs inte och lägger all sin tid på sitt arbete. Han är inte så social, llte stel och tillbakadragen och tycker om ordning och reda. Han är inte så kärleksfull heller. Han är annorlunda. Inte som de mer utåtriktade sydstatarna. 

– Jag vill inte gestalta honom varken som en helt oskyldig person, eller som ett svin, han måste ha många sidor. Det är ju för att han är lite konstig och annorlunda som han blir utpekad, så det måste ju märkas, men det får inte bli för mycket heller. 

Miranda: – Jag spelar Lucille Frank, Leos hustru. Hon är infödd Georgia-bo och gifte sig med Leo för tre år sedan. Hon är typiskt kvinnligt omhändertagande och känslosam och är den som verkligen jobbar på deras relation. 

– Under musikalens gång kämpar hon för att få ut Leo ur fängelset. Inom henne finns kanske tvivel ibland men utåt sett håller hon stenhårt på att han är oskyldig. Hon är väldigt känslosam, men också väldigt driven. Hon vill rädda sin man men också sig själv, att han är anklagad påverkar ju hennes ställning också.
 

Hur skulle ni beskriva Parade? 

– Parade handlar om hur media och samhället fungerar, hur man snabbt vill hitta en syndabock. Och att det väldigt lätt blir rasifierade personer som pekas ut. Sedan behandlas också andra samhällsproblem allteftersom vi möter de olika karaktärerna. Och så relationen mellan Leo och Lucille, förstås. Som vanligt så knyter vi på Scen Österlen ihop dåtid och nutid, för det som hände i början av 1900-talet i Georgia, det händer i dag också.

Hur har arbetet varit? 

Vi kände inte till Parade innan och det har varit väldigt roligt att jobba med en musikal där man inte kan titta på någon film eller förlaga, utan bara får ett manus i handen och sedan är det upp till en själv att sätta bild på karaktärerna. Det är stora utmaningar för alla – i stort sett hela ensemblen har ju en egen låt. 


Hur kan vi som publik ladda upp? 

Soundtracket är så bra – man kan lyssna hur mycket som helst, det står helt på egna ben. Och man får nya favoriter hela tiden! 
Lyssna på PARADE via iTunes


Parade är en musikal med manus av Alfred Uhry och musik av kompositören och librettisten Jason Robert Brown. Den hade premiär på Broadway 1998 och vann två Tony Awards, ett för bästa manus och ett för sin fantastiska musik. Handlingen kretsar runt en rättegång, 1913, mot den judiska fabrikschefen Leo Frank, anklagad för att ha våldtagit och mördat den trettonåriga arbetaren Mary Phagan. Rättegången, som fick stor uppmärksamhet i dåtidens medier, skapade en våg av antisemitism i Atlanta och staten Georgia. 


Carljohan Jörnland – regi.
Tove Bergström – sånginstudering.
Ellen Solding – koreografi.