Alla kan!

FullSizeRender.jpg

Just nu: Anna Kesar pratar om Scen Österlen i Simrishamn vid stipendieutdelningen från Österlenvännerna och betonar det viktigaste i vår värdegrund: ALLA KAN! 

 

Carl Johan pratar om miljöns betydelse - upplevelsen av att skapa något fantastiskt tillsammans på en sån fantastisk och speciell plats - och annorlunda teaterplats - som Mårtens Pers. 

Och om den grundläggande i att ha dansen, sången och teatern som grund i livet och hur de lever i synergi med hans utbildning till civilingenjör. 

Sylvia pratar återigen om vikten av att alla kan och alla har rätt - och att man faktisk nu också pratar om en kulturgaranti för äldre. 

Och det fantastiska i att se hur unga i Scen Österlen växer och utvecklas och i sin tur bliver ledare i samma förening som de växte upp i.

Underbart framträdande av Märta Åkerberg och Alva Baldin med en sång från Spring Awakening.

IMG_5062.JPG

 

Tack för stipendiet! 

 

IMG_5063.JPG

Stipendium till Scen Österlen

"Er skaparkraft inger oss alla glädje, mod och framtidstro.”

Så lyder den fina motiveringen från Österlenvännerna som i år tilldelar Scen Österlen sitt årliga stipendium. Stipendiet går till någon ”som verkar på Österlen och gjort en viktig insats inom näringsliv, kultur eller natur.”

Stipendiet, som består av 7500 kr, delas ut på Valfisken i Simrishamn, på torsdag klockan 11.00-12.30. Förutom stipendieutdelning blir det ett panelsamtal på temat: "Barn och ungdomars skaparkraft, kulturens framtid på Österlen."

I panelen sitter två av Scen Österlens konstnärliga ledare, Anna Kesar och CarlJohan Jörnland, bägge också ledare för årets ungdomsgrupp.

Övriga deltagare är Sylvia Carlsdotter, chef på kulturskolan i Simrishamn, Nils Peder Holm, ny ägare till Skillinge Teater och Bo Kristoffersson, före detta chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Simrishamn. Samtalet leds av Monika Wikman Olin.

Det bli såklart underhållning också! Scen Österlens Märta Åkerberg och Alva Balldin framför en duett ur den ”gamla” Scen Österlen-musikalen Spring Awakening.

 

– Det är jättekul att Österlenvännerna sett vad vi gör och att de vill ge oss årets stipendium, säger CarlJohan Jörnland.

Välkommen till Scen Österlens årsmöte! 

Ett år går så fort. Och det har nu blivit dags för föreningens årsmöte.

Datum och tid: Söndagen den 26 mars, kl 17.00
Plats: Nova Academys lokaler på Järnvägsgatan 2 (biblioteket), i Simrishamn. 

Under mötet kommer vi att gå igenom den förra styrelsens arbete och välja en ny styrelse för det kommande verksamhetsåret. 

Vi hälsar alla medlemmar välkomna. 

Informationsmöte och filmpremiär!

Nyfiken på att vara med på Scen Österlen? – Välkommen på informationsmöte!

Det har blivit dags att börja repetera inför sommarens musikaläventyr. Söndag den 19:e februari, klockan 14.00, ses vi på Nova Academy, Järnvägsgatan 2, i Simrisham.
 
Det blir information om sommarens föreställningar, om hur repetitionsperioder och -tider ser ut för både barn- och ungdomsgruppen, samt om vad som krävs, både av barn, ungdomar och föräldrar, för att sommaren med Scen Österlen ska bli en fantastisk uppelvelse. Mötet håller på under cirka en timme.

Premiärvisning av dokumentären om förra sommarens succé: Annie – the musical!

Efter informationsmötet, klockan 15.00 premiärvisas Märta och Greta Åkerbergs dokumentär, som skildrar arbetet med förra sommarens succé Annie – The Musical, från första rep till premiär. Filmen är 35 minuter lång.

Varmt välkomna!

Biljetter till årets julshow har släppts!

It's X-mas Showtime - For You And For Me!

Julshowen spelas på Teaterbiografen Grand i Simrishamn, helgen före jul, den 17 och 18 december, två gånger varje dag. Som vanligt har vi delat in våra showartister i tre olika åldersgrupper, som kommer att bjuda på två nummer var. Det blir medleyn, både solosång och starka gruppinsatser och såklart – dans.

 

Sammanlagt är det 60 barn och ungdomar som ställer sig på scenen och showar in julen.

 

– Mellangruppen har gjort en tripp ”down memory lane", där många som har varit med i Scen Österlen kommer att känna igen sig! Även vårt andra nummer blickar bakåt, och det kommer att bli något som precis alla känner igen. Det blir en blandning av fartfylld musik, dans och energi och väldigt lugn och stämningsfylld musik, med en berättelse om att våga vara sig själv, berättar till exempel Hanna Forslund, en av ledarna.

 

Den äldsta gruppen fokuserar på solosång och de 15 medverkande har i år själva varit extra delaktiga i att välja och utforma sina egna nummer; vad gäller koreografi, kostym och interpretation.

 

Och barngruppen – ja, de är förstås oemotståndliga som vanligt!

 

Så vänta inte, in och boka era biljetter bums! Och god jul!

 

Speldagar och -tider:

Lördag 17/12, kl 14 och 18.

Söndag 18/12, kl 14 och 18.

 

Biljettpris: 120 kr för vuxen, 80 kr för barn.

 

Föreställningen spelas fyra gånger:

17 dec kl 14 och kl 18

18 dec kl 14 och kl 18

 

Dags för julshow!

Det lackar mot jul...

Ja, kanske inte riktigt, men även om sommaren härligt nog dröjer sig kvar, så har det blivit dags att dra igång repetitionerna inför Scen Österlens julshow, version 2016. 

Så här kommer det att se ut:

Grupp för åk 2-4: Repetitioner på onsdagar, kl 17.00-19.00, i danssalen på Österlengymnasiet. Start v.40, den 5/10.
Ledare: Moa Bruke, Carro Sköld, Felicia Hanson

Grupp för åk 5-7: Repetitioner på tisdagar 17.00-19.00, i danssalen på Österlengymnasiet. Start v.40, den 4/10.
Ledare: Hanna Forslund, Matilda Persson, Eveline Rowett, Isabelle Thord, Hugo Ask, Nikita Uggla

Grupp åk 8-3: En första träff äger rum v.41, torsdag 13/10, kl 19.00, på Dansens hus. Efter den bestäms hur gruppens framtid kommer att se ut. 

Priser och anmälan: Den första repetitionen är, om man vill, en sk ”prova på-vecka”. Sedan betalas 500 kronor i medlemsavgift och 500 kronor i kursavgift, senast inför andra repetitionstillfället. Information om exakt hur kommer efter gjord anmälan. Betalning ska göras till Scen Österlens bankgiro: 5628-8079 och anmälan göres till: info@scenosterlen.se

Välkomna till en spännande showhöst! 

INTENSIV JAZZDANS KURS MED IVAN!

Ivan Persson, som medverkat i flera produktioner på Scen Österlen, både på scen och som ledare, går nu på Urdang Academy i London, en av världens främsta musikalartistutbildningar.

Han kommer att hålla en intensivkurs med tio dansklasser på fem dagar. Kursen går måndag - torsdag 8/8 - 12/8 kl 8.00 - 10.30 i danssalen (galleriet) på valfisken. Kursavgift 500 (för icke medlemmar tillkommer medlemsavgift).

Ivans beskrivning och önskemål:
Ålder: Årskurs 7 och upp hade jag tänkt mig, eftersom det är ganska intensivt både träningsmässigt och tidsmässigt men om någon känner att hen vill gå så är den såklart välkommen.

8:00-8:50 teknik-klass
Fokus kommer ligga på styrkeövningar som hjälper dansaren att hitta muskler nödvändiga för hälsosam dans och utvecklar dennes nuvarande förmågor. Klassen kommer att innehålla grunder inom klassiska balett med influenser från modernt och koncentrera på att informera, värma upp och stretcha. 

9:00-10:30 Jazz-klass
I andra timmen drar vi oss mer ut på golvet och dansar i både koreografier och diagonaler. Varje klass är planerad att ha fokus på olika teman varje dag, till exempel hopp, uttryck, explosivitet, improvisation/koreografi etc. Klassen kommer vara som en rolig uppladdning för kommande skoltermin där eleven får pröva på nya uttryck och områden i dans.

Kul eller hur?!?! 

Betalning ska göras till Scen Österlens bankgiro: 5628-8079 och anmälan göres till: info@scenosterlen.se

Fin recension i YA

Även om man vet själv att man har något riktigt bra på gång så är det självklart härligt att få det bekräftat av professionella recensenter. Bengt Eriksson på Ystads Allehanda såg Parade i fredags. Vi tar oss friheten att citera hela hans recension nedan (på YA:s webb i lördags och i tryckta tidningen idag, måndag, för den som vill spara dessa snygga helsidor…).

Så här skriver Eriksson: 

Rappt och dramatiskt. Otäckt och spännande. Historiskt och samtida, ja, nutidsaktuellt. Musikalen Parade handlar om stämningarna och ett brottsfall i staden Marietta, Georgia år 1913 men också ja, lika mycket om dagens USA och dagens Sverige.

Ryktesspridningen bland stadens invånare, fördomarna och lögnerna kunde ha förekommit på Facebook. Liksom utropet från ett vittne: Jude! (Byt det mot muslimer!)
Journalisterna som struntar i fakta kan representera så kallad alternativmedia. Eller läs republikanernas politiska program till presidentkonventet med Donald Trump! Det skulle kunna skrivas in bland övriga fördomar i Parade-manuset.

Här finns flera nyckelmeningar. Som när Lucille, hustru till dödsdömde Leo Frank, bägge främmande, inflyttade från New York och judar, ropar att Georgias guvernör är en idiot eller ynkrygg (om han inte bryr sig om att syna bevisen).

Amerikanska musikalen Parade skildrar ett verkligt fall som inträffade i just Mariette, Georgia. En 13-årig fabriksarbeterska våldtas och mördas. Fabrikens chef, juden Frank, som inte är som andra, sticker ut, inte går att förstå sig på, blir anklagad och dömd till döden.

Regissören CarlJohan Jörnland har gjort en ordagrant genial uppsättning med Scen Österlens ungdomsensemble (spelplats strax söder om Brantevik). Ingen på scenen är över 19 år men det tänker jag aldrig på trots att ungdomarna gestaltar såväl unga flickor som äldre män.

Jörnland får dem att stötta och komplettera varann i kollektiva scener där de flesta är med. Snabba repliker och sångrader studsar mellan dem. Lika tajt är en dansscen till ragtimemusik.

Jag tänkte inte nämna de nära 30 ungdomarna vid namn. En gemensam, kollektiv uppsättning där alla fyller sin roll. Ändå måste jag lyfta fram ett par, tre namn.

Amanda Quartey är en otrolig sångerska som leder ett par gospel-blues-soul-körer vid rättegången och som kedjefånge. Äkta paret Miranda Engholm (Lucille) och Alva Balldin (Leo Frank) sjunger en mycket vacker sista duett.